top of page

Anı Günlüğü Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?



“Günlüğüne anılarını yazmıyor musun zaten; ne diyorsun şu an?” diyebilirsiniz. Derseniz haksız da olmazsınız. YouTube’da bol bol anlatıyorum günlüklerime anılarımı, hislerimi, izlediklerimi, yediğimi, içtiğimi, her şeyimi yazdığımı. Peki o zaman anı günlüğü nedir? Her şey bana bir Miya klasik ajanda hediye edilmesiyle başladı. Planlama için fazla büyüktü, içinde günlük tutmam için ise fazla küçük. Başkalarının videolarını izlerken, Miya’nın tasarımına benzer Happy Planner ajandasını kullananları görünce tanıştım ben de anı günlüğü konseptiyle. Ben, kendimce, “hatırlamak istediklerimin minik haplaştırılmış hali” diye tanımlıyorum.




Anı günlüğü nedir ki?


Hem planlamada hem de günlük tutmakta da olduğu gibi anı günlüğü tutmanın da belli bir yöntemi, kuralları yok aslında. Dediğim gibi, ben bir haftaya baktığımda o hafta neler olmuş, neler öne çıkmış, onları göreyim şeklinde bakıyorum bu sürece. Bir de Miya’nın içini oyun alanım gibi kullanarak farklı süsleme deneyleri, testleri yapıyorum. Yani hem hatırlamak istediğim şeyleri bir araya toplamış oluyor, hem de kes, yapıştır, çiz, onu oraya sıkıştır derken kafa dağıtmış, rahatlamış oluyorum. Nereden başlayacağımı bilemiyorum diyenler için birkaç öneride bulunabilirim neler yazabileceğinize, kaydedebileceğiniz dair.


  • O gün neler yaptınız? Her şey değil tabii ama mesela “ekip toplantısında alkış aldım” gibi not etmek, haliyle ileride de hatırlamak isteyeceğiniz şeyleri yazabilirsiniz.

  • Mood, yani ruh haliniz. Ben bunları haftalık ajandama not aldığım şekilde anı günlüğü defterime de geçiriyorum dönüp bakınca not ettiğim aktiviteler ve hislerin yanında o an nasıl bir modda olduğumu da görebilmek için.

  • Highlights, yani öne çıkanlar. Bu da haftalık ajandamda yaptığım bir şey. O günün öne çıkan anlarını anı günlüğüme de yazıyorum.

  • Gratitude, yani “şükran moments.” Bunları da ya haftalık liste şeklinde ya da her günün içine yazıyorum ileride hatırlamak için.

  • Okuduklarım, izlediklerim, gezdiklerim, gördüklerim de yine anı günlüğüme yazdıklarımdan.

  • Okuduklarım, izlediklerimden alıntılar.

  • Yaptıklarımdan fotoğraflar – mesela, çok sevdiğim arkadaşlarımla yemeğe çıkmışsak, evde oturarak iyi vakit geçirmiş bile olsak oradan bazı fotoğrafları yazdırıp deftere yapıştırıyorum.


Siz de anı günlüğü nedir ne değildir biraz bakmak, fikir ve ilham almak istiyorsanız YouTube’daki Anı Günlüğü Playlist’imi inceleyebilirsiniz.

135 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page