top of page

Kevin Kwan ve Crazy Rich Asians: Singapurlu zenginlerin ‘dertli’ hayatları

Singapur’da doğup büyüyen Kevin Kwan tarafından kaleme alınan Crazy Rich Asians, tam bir çıtır-çerez romantik komedi. Karantinanın ikinci haftasında hem test hem de can kaybı sayıları yükselirken, belli yaş gruplarının evden çıkması yasaklanırken, yetkililer “evde kalın” diye bas bas bağırmasına rağmen sokaktan gelen insan ve araba sesleri bitmiyorken, deliliğin karanlık sularında sarhoşmuşum gibi gezdiğim bir anda aldım elime. Çok da iyi geldi! Pek çok yayın ve Kevin Kwan kitaplarına (seri bu; devamı da var) yorum yapan yazar tarafından “Gossip Girl ve Dynasty dizilerinin karışımı bir hikâye” olarak tasvir edilmiş. Bence doğru bir tasvir bu: Gossip Girl, zengin dertlerinin New York versiyonu iken Dynasty aynı konunun Atlanta versiyonu. Kevin Kwan ile aynı konunun bir de Singapur versiyonuna tanık oluyor ama diziler biraz daha “dram” türüne yakınken, Crazy Rich Asians başta da belirttiğim gibi tam bir romantik komedi.

Kitaba başlarken Singapur hakkında temel bilgiler dışında pek bir fikrim yoktu. Kevin Kwan sayesinde ülkedeki belli bir azınlığın cidden manyak gibi zengin olduğunu, pek çok Asya ve Ortadoğu ülkesinde olduğu gibi orada da birbirlerini hangi ailelerden geldikleriyle ve sınıfla yargıladıklarını, farklı diller ve lehçeler konuşulduğunu, zengin kısmın çocuklarının çoğunun İngiltere’de eğitim aldığını ve bundan dolayı İngiliz İngilizcesi konuştuğunu, yurtdışında eğitim alanların daha sonra ağırlıklı olarak ülkelerine dönüp, aile işini devam ettirdiklerini ve ailelerinin onayladığı kadınlar veya erkeklerle evlendiklerini öğrendim. Bir de tabii kitabın daha açılışında yüzünüze çarptığı şekilde yurtdışında sırf Asyalı oldukları için nasıl ayrımcılığa maruz kaldıklarını…

Yazar Kevin Kwan

Kevin Kwan, gerçekle kurguyu birleştirmiş

Yazar Kevin Kwan, babasının 2010 yılındaki ölümünden önce onunla ilgilenmek için işine 18 ay ara vermiş. Bu süre boyunca sıklıkla Singapur’daki hayatlarından konuşmuşlar ve Kevin Kwan babasının ölümünün yasını tutarken anılarını canlı tutabilmek için sohbetlerini yazmaya başlamış. Singapur’daki çocukluğundan ilham alan yazar, bazı karakterlerin gerçek hayatta tanıdığı insanları temel aldığını, diğerlerinin ise tamamen kurgu olduğunu söylemiş. Bir yandan da Amerika’da yaşayan bir Asyalı olarak bu kültürün, özellikle modern Asya’nın son durumunun Batı dünyasında temsil edilmediğini gördüğünden bu boşluğu doldurmaya ve hikâyeyi gerçeğe en yakın şekilde anlatmaya çalışmış. Hatta kitabın hazırlanma sürecinde editörü “hiç gerçekçi olmadığı” için bazı bölümleri çıkarmasını istemiş ve Kwan kendisine bu konuların ele alındığı haber makalelerini göndererek gerçeğin bazen kurgudan daha tuhaf olabileceğini vurgulamış.

Serinin devamını okumadığım için daha ne tür çılgınlıklar geliyor bilmiyorum ama Crazy Rich Asians’da bile editörün takıldığı yerleri tahmin edebiliyorum. Çok fazla “yok artık!” derken buluyorsunuz kendinizi. Diğer zengin Singapurlular gibi kitabın ana karakterlerinden Nicholas Young da Oxford Üniversitesi’nde eğitim görmüş. Kendisiyle tanıştığımızda New York Üniversitesi’nde tarih profesörü olarak çalışıyor ve Amerika’da doğmuş büyümüş, Rachel Chu isimli, Çinli bir sevgilisi var. Okurken bunda hiçbir anormallik görmüyorsunuz tabii ama bir de Nicholas’ın Singapur’daki ailesine sorun! Nicholas, Rachel ile ciddi düşünüyor ve en yakın arkadaşının düğünü için Singapur’a gitmesi gerektiğinde Rachel’ı da ailesiyle tanıştırmak, nerede büyüdüğünü göstermek için yanında götürüyor. Bu kararın verilmesiyle birlikte olaylar olaylar! Kevin Kwan gibi bir yazar olunca da hem düşündüren, hem de bol bol güldüren olaylar tabii.

Crazy Rich Asians, aynı zamanda beyaz perdeye de taşınmış. Tüm oyuncuların Asyalı olduğu bir kast ile (bunu özellikle belirtiyorum çünkü Hollywood için çok büyük bir olay bu; Avatar: Son Hava Bükücü kâbusunu bir hatırlayın) inanılmaz sevimli bir romantik komedi çıkmış ortaya. Onun da tanıtım filmini buraya iliştiriyorum; evde tıkılı kaldığımız ve sinirlerin aşırı bozuk olduğu şu dönemde biraz kafa dağıtmak ve iki saatliğine de olsa mutlu hissetmek isteyenlere şiddetle tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=ZQ-YX-5bAs0

Crazy Rich Asians, Her Ülkeden Bir Kitap projesinde Singapur’a eklendi.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page